Škola ETHOS-a

Kao i svaki pojedinac u svom privatnom životu, i mi smo kao institucija jako sretni i ponosni svaki put kad ostvarimo neki uspjeh, kad nam neko kaže da je ono što radimo i kako radimo dobro i vrijedno pohvale. Posebnu vrijednost ta pohvala ima kad stigne od nekoga čiji je zadatak da posmatra i vrednuje rad nama sličnih.
Jučer je našu školu posjetila gospođa Zilka Spahić Šiljak, zamjenica direktorice za interdisciplinarne studije na Univerzitetu u Sarajevu, profesorica na Filozofskom fakultetu u Zenici i Univerzitetu Roehampton Londonu, te predsjednica TPO fondacije. Profesorica Šiljak razgovarala je s našom direktoricom, s kojom već više od 7 godina sarađuje na ETOS projektu, koji promoviše općeljudske vrijednosti.
Tokom ovog razgovora saopštila nam je radosnu vijest: Od svih osnovnih i srednjih škola sa područja Bosne i Hercegovine Srednja građevinska škola Mostar jedna je od 8 škola (2 osnovne i 6 srednjih) koje će dobiti certifikat ETOS škole, a koji izdaje WELTHETOS institut iz Tubingen-a, Njemačka.
Od tih 8 škola
– iz Tuzlanskog kantona su 3 (2 osnovne i 1 srednja),
– iz Sarajevskog 4 srednje škole,
– i iz HNK samo naša, Srednja građevinska škola.
Certifikat će nam biti zvanično uručen na svečanoj ceremoniji koja će se održati u Sarajevu, 19. septembra ove godine.
WELHETOS institut nam dodjeljuje i simboličnu motivacijsku nagradu u iznosu od 1000 KM.
🫂Zahvaljujemo se onima koji su tokom niza godina posmatrali i ovako pozitivno valorizirali naš rad i obećavamo da ćemo se kao škola truditi da opravdamo ovo priznanje tako što ćemo promovisati ljubav i ljudskost, što ćemo činiti dobro za našu djecu, naše zaposlenike, cijelu lokalnu zajednicu, što ćemo razmišljati ekološki i sportski, što ćemo poštovati svačiju različitost i naročito cijeniti ljudsku dobrotu i ljubaznost, a da pri tom ne zaboravimo da smo ovdje da učimo.