Posjeta novosadjanskih gimnazijalaca našoj Školi

Prošle sedmice bili smo dijelom jedne veoma lijepe i zanimljive price, zahvaljujuci RYCO organizaciji i njihovom Superschools projektu.
U sklopu ovog projekta, nas Grad i nasu Skolu posjetili su ucenici Gimnazije Tvrdjava iz Novog Sada. U toku njihovog petodnevnog boravka zajedno sa nama ucili su o izgradnji mira i interkulturalnosti. Razliciti profesionalci medju kojima su bili pisci, glumci, muzicari, edukatori i kustosi, pristali su da saradjuju s nama i da nam svako iz svog ugla docara sliku Mostara kao interkulturalnog grada. Dramske i edukativne radionice, posjete i obilasci muzeja i kulturnih znamenitosti su bile aktivnost koje su osmislili i organizirali profesori nase skole uz svesrdnu podrsku aktivista iz RYCO organizacije, koji su se pobrinuli da se one u potpunosti slazu sa temeljnim superschools postulatima a to su pomirenje, izgradnja mira i interkulturalnost.
Pripreme za projekat tekle su vrlo dugo i mnogo napora i energije je ulozeno od strane profesora-koordinatora iz nase i partnerske skole. Cilj je bio da ucenici dvije razlicite skole, tehnickog i opceobrazovnog usmjerenja, uz pomoc njihovih vjestina i znanja osmisle i realiziraju ideju koja ce im omoguciti novi oblik neformalnog ucenja. Nastavak projekta realizirat ce se u oktobru ove godine u Novom Sadu, iako je planirano da se tu finaliziraju sve zvanicne aktivnosti u prvoj etapi, obje skole saglasile su da bi se ovakav oblik saradnje mogao nastaviti kroz dugorocno parnerstvo. Putem nase zajednicke web stranice koju namjeravamo zavrsiti za vrijeme nase druge razmjene u Novom Sadu namjeravamo odrzati komunikaciju izmedju nase dvije skole i nasa dva grada. Na taj nacin nase iskustvo i znanje ce biti dostupno svima koji pokazuju interes za ovakvu vrstu aktivnosti i koji traze primjer o tome kako se jedna ideja moze pretociti u djelo.
#RYCO #Superschools