Pillar

Dana, 16.11.2022. godine, realizirana je radionica pod nazivom: „Prevencija zloupotrebe vatrenog oružja“, u sklopu projekta PILLAR koji UNDP BiH realizuje u saradnji sa Koordinacionim odborom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u Bosni i Hercegovini (SALW KO BiH).
Radionicu su realizovale predstavnice Mistarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Azemina Gubeljić, stručna savjetnica za mlade, ispred Ministarstva unutrašnjih poslova HNK policijska službenica Ivana Kovačević, te predstavnice uprave MUP-a Nela Ćosić i Anna Bevanda Jarmanović. Radionica je organizovana za učenike svih odjeljenja četvrtog razreda, a u cilju podizanja svijesti o opasnosti koje predstavlja korištenje oružja, posebno onog u nelegalnom vlasništvu. Realizovan je i nagradni kviz u okviru kojeg su prigodnim poklonima (promotivni materijal – ruksaci, dukserice, kačketi i sl.) nagrađeni najaktivniji učenici.
Predavačice su na radionici istakle poruke koje imaju za cilj da potaknu učenike na formiranje vlastitih stavova o ovom pitanju od životne važnosti.
– ORUŽJE NE ŠTITI, ORUŽJE UBIJA!
– ORUŽJE U BLIZINI – PRIJETNJA U ZRAKU!
– NESREĆA NE BIRA VRIJEME NI MJESTO!
– TO SE NE DEŠAVA “TAMO NEGDJE”, TO SE NE DEŠAVA “TAMO NEKOME”!
– SLABOST, A NE SNAGA!
– SKRIVENO ORUŽJE, OTVORENA OPASNOST!